Translate

2013/02/02

IMBOLCImbolc – Ljusmässodag, Kyndelsmässodagen
Imbolc inträffar den 2:a februari, och det är värmen och ljuset från den återvändande solen som firas. Med denna dag anses vintern vara slut och våren komma. Den ses också som gudinnans dag. 

Bondepraktikan sa: "Kyndelsmässotö ger fruset korn och ruttet hö."

Trots att vi knappt märker det så innebär februari att vi nu går mot ljusare tider. Små vårtecken har kanske redan börjat visa sig i form av lärkans första kvitter. Än dröjer sig dock vintern kvar, ändå lockas vi ut för att fånga de solglimtar vi benådas med, trötta efter midvinterns instängdhet och mörker. Där ute finns iskristaller som naturen har format till tappar och skulpturer, och stora snödrivor har bäddat in hus, bilar och träd i mjuka former. Vandrar du ute på isarna så bländas du av det starka skenet från solens förnyade krafter som reflekteras av allt det vita. Trots att vi luras att tro annat så är det nu inte långt kvar till den första vårsprickningen och det riktiga ljusets återkomst. Detta är det nya årets uppvaknande och fröets första ryckning i Moder Jords sköte.

Vid Imbolc helar de ljusare och växande solstrålarna Gudinnan efter att hon har fött Solguden vid Yule. Guden är en ung och hjärtlig pojke vars krafter ännu inte har blommat ut, men som visar sig i att dagarna håller på att bli längre. Den begynnande värmen fertiliserar jorden och gör att dess vilande frön vederkvickas. Trots det så är Gudens krafter ännu oförutsägbara då hans ungdomlighet ena dagen ger värme och sol, för att nästa dag ge kyla och gråhet. Gudinnan börjar visa sig i hennes jungfruaspekt allteftersom jorden börjar bli fertil och föda nya ting. Detta är en högtid för rening efter vinterns instängdhet. Eld är ett annat fokus eftersom ljus och eldar representerar värmens återvändelse och solens ökande krafter de kommande månaderna.

Imbolc är en ljusets och kvinnlighetens högtid och eldfest. Ljuset och värmen är på väg tillbaka. Med denna dag är skuggtiden slut och gryningstiden tar sin början. Man kan tända ljus och eldar, samt genomföra ritualer i syfte att återuppväcka fruktbarhetens tid och åkalla värme och ljus.

Ritual
Jag inleder med att välkomna Imbolc och förklara varför denna högtid firas. ”Välsignad vare Imbolcs årstid, vårens ankomst och Gudinnans högtid, nattens väntande brud.” Jag vänder mig till Guden och förklarar varför hans krafter behövs.  Jag låter ljuset återvända symboliskt lite i taget genom att i tur och ordning tända åtta ljus, en för varje högtid, som står placerade på en bricka. ”Skåda cirkeln, symbol för livet och solen, den som är mörk men snart ska tändas. Låt livet återvända och ljuset stråla på himlen!" Jag tänder det första ljuset för Universum…”. Jag placerar därefter Biddyn (en docka som föreställer Brigid) i mitten på brickan mellan alla ljus med huvudet mot norr så att hon kan skåda ljuset i söder. ”Brid är kommen – Brid är välkommen!” Jag håller upp min stav mot himlen och åkallar Guden: ”Brudgum av himmel och jord, kom till oss och gör anspråk på din brud.” Jag förklarar att den förening som nu äger rum skapar världens ljus. Jag offrar nötter, en stark fertilitetssymbol, över bädden. Jag mediterar över den trefaldiga Gudinnan som får respresenteras av en blomma (eftersom det är vinter så en falsk), kitteln och en benbit. Jag deklarerar Gudinnans anbefallning och därefter avslutar jag sabbaten genom att eld upp städsegrönt (barr, rosmarin, lagerblad mm.) och på så sätt fördriva vintern. ”Därför förvisar jag vintern, därför välkomnar jag våren; Säg farväl till det som är dött och hälsa varje levande ting".

Datum: 2 februari. Uttal: ”immol’g” (irisk gaeliska). Namnets ursprung: Keltiska för ”i magen”. (Oimelc = tackans mjölk) Högtidens ålder: Okänt. Fokus: Rening, offer, ljus, eld, planera och förbereda. Traditionell tidpunkt för invigningar och dedikationer. Färger: Ljust gult, vitt, ljust blått. Symboler: Ljus. Djur: Rödhake, får, hjort, lärka. Stenar: Turkos, ametiskt. Växter: Städsegrönt (barrträd), vide, rosmarin, klöver, dill. Mat: Mjölkrätter, honung, fjäderfän, fläsk, lamm. Olja: Jasmin, aprikos, nejlika, liktärt, neroli, oliv. Aktiviteter: Stöpa ljus; tillverka en krans med ljus; årshjulskransen med solflätning (s.k. St Brigids kors el. solhjul); välsigna vatten; välsigna trädgården som du planerar med örter, aska och salt (trots snö); titta igenom fröförrådet, släng gamla fröpåsar; samla stenar att använda i ritual; besöka magiska brunnar; tillverka en spannmålsdocka att lägga i St Brigids bädd; knyta an till vinterns vildliv.

Vill du göra det lite enklare, gör då denna lilla ljusritual:
Du behöver 3 ljus, 1 rött, 1 vitt, 1 orange.

1. Tänd det röda ljuset först och hälsa elementet Eld samtidigt genom att säga:
Var hälsad
fader eld,
som är förknippad
med ljus och värme,
jag kallar dig
till mig.


2. Tänd därefter det vita ljuset och smörj in det orangea ljuset med rosmarinoljan,
ställ det på altaret utan att tända det, och säg:

Detta är facklornas högtid
då vår lykta och ljus
brinner och strålar
för att välkomna
skapelsens återfödelse.
Jag hyllar dig sol,
så ock gör hela skapelsen
som ligger under
sin mantel av sömn.

3. Tänd det Orangea ljuset med det röda och säg:
 All mark
är insvept i vinter,
luften är kylig
och frosten
omhöljer jorden.
Men i det fördolda
återföds skapelsen,
så var hälsad liv,
och var välkommen.

Se djupt in i ljusets låga och visualisera hur ditt liv blommar ut med en förnyad energi.

4. Innan du släcker ljuset säger du:
 Jag tackar dig
fader eld
för din närvaro.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar