Translate

2013/06/02

SYRENBLOMSSOCKER, SAFT & SORBET

SYRENBLOMSSOCKER
Precis som lavendel och viol, är syrenblommor en fantastiskt bra smaksättare att baka med. Jag kan nästan inte komma på något som doftar så underbart. Som spetsgardiner och vita sommarskor och Maria Gripeböcker i en enda parfymsalig röra.Det här är åtminstone ett bra sätt att bevara den fantastiska syrendoften. Sommar i en burk eller flaska. Dessutom en perfekt liten sommarpresent!

Sockret funkar som konservering, så syrenblomssocker håller länge. Använd i bakverk eller i te, eller varför inte ge bort en burk? Man kan använda sockret till att göra sirliga små efterrätter eller bara lösa i hett vatten och dricka som te. Man kan också använda blommorna som de är – för att göra syrenblomssaft eller till att dekorera tårtor, till exempel. Så här enkelt gör man sitt eget syrenblomssocker:


·         ca 2 dl lila syrenblommor

·         1 kg socker

·         lufttät burk


Antingen så kan du skölja blommorna, men då måste de torka helt innan du kan blanda dem med sockret. Eller så kan du bara lägga ut blommorna på papper, och plocka bort eventuell smuts och små insekter. Plocka försiktigt loss de små lila blommorna och mät upp omkring 2 dl av dem. Varva strösocker och syrenblommor i en stor glasburk. Låt stå i några dagar utan lock, och skaka om då och då tills sockret torkat och är redo att användas. Om man vill kan man sila bort blommorna när sockret tagit smak, eftersom de förlorar färgen när de torkar.
 

SYRENSORBET

 • 5 dl vatten
 • 2,5 dl socker
 • 5 dl vita väldoftande syrener, bara blommorna
 • 1 citron, saften
 • citronskal och lila och vita syrenblommor till dekoration

Så gör du:
 1. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Dra kastrullen från plattan, lägg i syrenerna och låt dem ligga och dra i cirka 10 minuter. Sila ifrån blommorna och låt svalna. Blanda ned citronsaften i lagen och ställ in i kylskåpet tills den kallnat.
 2. Ta ut skålen och vispa lagen riktigt fluffig med en elvisp. Ställ in i frysen i 15 minuter. Ta ut och vispa igen. In i frysen i 15 minuter till och vispa därefter en sista gång. Frys i minst 1 timme före servering. Dekorera med färska syrenblommor och strimlat citronskal.

SYRENSAFT

 • 50 – 60 violetta blomklasar från syrener med mycket doft, det går bra att blanda sorter
 • 3 citroner
 • 2,5 liter vatten
 • 1,8 kilo strösocker
 • 60 g citronsyra

Om du vill: Tillsätt en droppe blå karamellfärg, då blir den rosa saften mer lila. Men var försiktig, det kan lätt bli för mycket!

Gör så här:


 1. Skölj blomklasarna rena i kallt vatten. Riv skalet från citronerna och skiva frukten tunt. Koka upp vattnet.
 2. Lägg blommor, socker och citronsyra i en ren hink. Häll över kokande vatten. Tillsätt rivet citronskal och citronskivorna, rör om försiktigt.
 3. Täck med plastfolie och låt stå kallt i 5 dygn. Rör om någon gång då och då så att sockret löser sig. Sila, blanda eventuellt med karamellfärg och häll upp på väl rengjorda flaskor, cirka 5 liter. Förvara kallt. Smaken kan variera och ha inslag av rabarber, viol, rosor, lakrits och jasmin beroende på vilken sort som använts.
Den som vill fördjupa sig mer i ämnet syrener kan läsa ”Lilacs a Gardener’s Encyclopedia” av John L Fiala, (Timber press)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar