Translate

2015/12/25

EKMÅNE eller KÖLDMÅNE...


Ekmånen är ekgudens måne. Grenarna på eken är i den materiella världen, medan rötterna är i den spirituella. Påminner oss om att det finns mer än den fysiska världen och att se bortom. Fullmånen närmast vintersolstånd är ekmånen, det nyfödda årets måne, Det gudomliga barnet. Så som det gudomliga barnet som föddes för att dö, och dör för att bli återfött. Så har den urgamla eken sin stam och sina grenar i de levandes materiella värld medan rötterna, grenarna upp-och-ner, sträcker sig djupt ner i undervärlden, andens symboliska värld. Medan rötterna gräver sig neråt i det gravlika mörkret i jorden, sträcker sig grenarna ständigt uppåt mot ljuset för att kronas med helig mistel. Vid denna mest magiska tid på året, då ljuset från det gamla, döende året avtar och ekmånen går mot full. Dags att arbeta med energier som får dig att uthärda, dö, bli återfödd; Jordströmmar ändras. Mörker. Andliga vägar. Sträcka sig efter vänner och familj, de ensamma och behövande.

Andra namn: Köldmåne, Stor Vintermåne, Måne av Långa Nätter, Långa Nätters Måne, Wintermonat, Heilagmonoth (Helig Måne), Smällande Trädens Måne.


Fullmåne är den fas som är allra mest uppmärksammad och fruktad. Den tar fram sidor hos oss som vi inte är medvetna om och som annars inte gör sig gällande i vårt liv. Den skapar irritation och osäkerhet. Man kan inte längre behärska sina känslor. Starka drifter, önskningar, idéer, fantasier och drömmerier kan vid denna tidpunkt ta överhand så man knappt kan handla medvetet längre. Man känner det som om man drivs av någon yttre kraft. Vid fullmåne reagerar många människor - framförallt typiska mån-naturer - explosivt. Man får inte reta dem i onödan. Fullmåne är en bra tid för uppgörelser med sig själv. Fester i trädgården och månskenspromenader är nu speciellt romantiska. Det går nu lätt att ägna sig åt drömmar och drömtydning. 

För tiden runt fullmåne är slöjan mellan världarna som tunnast och här finns största möjligheten att få uppleva helande drömmar. Efter fullmånen tar perioden vid då de kosmiska energierna "dalar", aktiviteten minskar undan för undan.

Om man letar efter information kring hur vi påverkas av månens faser så fanns det gott om material bara på enkel sökning på Google. Förutom att många kvinnor får sin menstruation och många upplever det svårt att sova eller sover ovanligt gott finns information såsom att; barnmorskor som menar att vattenavgång var vanligast vid fullmåne, med påföljd av ökat barnafödande. Krogvakter som sade att aggressiva kroggäster ökar kring fullmåne. Bartendrar som sade att kvinnor är mer flirtiga på krogen vid fullmåne. En studie vid Los Angeles Polismyndighet har kunnat konstatera att våldsbrott och självmord ökar vid tiden för fullmåne. I en artikel i Expressen stod att läsa att människor i högre utsträckning söker sig till sjukhus och vårdcentraler under fullmåne. Gikt, astmaanfall, psykiska problem, skador orsakade av bett från djur och blödningar i magen har rapporterats vara vanligare vid denna tid. Måne luna (latin) för tanken direkt till lunatic verkar ha fog för sig eller hur.
Nu är månen i sitt esse. Den lyser stark och dess form är fulländad. Vid tiden för fullmåne är den bästa tiden för oss att sansa oss, inte rusa in i något utan att noga förbereda sig. Känslolivet kan befinna sig i obalans och det gäller att inte förhasta sig. För många kvinnor är detta tiden för menstruationens början och kroppen är inte i sitt esse. Det är extra romantiskt att vandra med sin älskade under fullmånens sken, men tänk på att inte lova mer än du kan hålla. Du kan lätt bli för känslosam under månens inverkan.
Detta är en bra tid för rening och laddning av magiska redskap. Månbada kristaller och tarotkort. Att skörda örter under fullmåne är inte bara magiskt utan det sägs öka dess egenskaper. Fullmåne, kan det bli mer magiskt? Skriv ned dina önskningar och låt fullmånen ta hand om dem. Förtrollningar slår in. Onda energier göre sig icke besvär, nu är det tid för utrensning.

Symbolik:

 • Ugglor – Dessa fåglar är nattdjur och jagar i månens sken. I många kulturer förknippas de med död, och i andra med magisk vishet.
 • Olivträd – i många gamla kulturer trodde man att månen gömde sig i olivträden om dagen.
 • Varulvar – Många kulturer tror på varulvar dvs. förvandlingen av en människa till varg som sammankopplas med månens cykler.
 • Kräftan – I astrologin härkar månen i kräftans tecken, den döljer ett mjukt och sårbart inre under ett hårt skal.
 • Fladdermöss – Dessa nattdjur förknippas med månen.
 • Element vatten – Eftersom månen påverkar tidvatten förknippas elementet vatten med månen.
 • Tarotkortet Månen – Månen i en tarotlek (XVIII i den stora arkanan) påminner oss att vissa saker – precis som månen – är dolda för oss. Så att vi inte alltid är förmögna till att få den stora överblicken.
 • Silveramuletter – Dessa bör laddas upp vid fullmåne för att stärka och öka deras kraft.
 • Silverljus – Dessa används i utövandet av magi för att representera månen.
 • Svarta katter – De förknippas med månens magiska kraft, oftast beror detta på att deras ögon reflekterar ljuset. Detta gör sig särskilt på natten, när endast katternas glödande ”mån – klara” ögon kan ses i mörkret.
 • Vita eller klara kristaller – Dessa har en speciell anknytning till månen – särskilt månstenen och pärlor som förbinder dig med den feminina energin.
 • Silverbjörk – Silverbjörk har en särskild association till månen, eftersom dess bark reflekterar månskenet och får trädet att verka glödande vid fullmåne.
 • Skogen – Månen och Mångudinnan tillbes traditionellt i skogen, bland ugglorna, katterna och vargarna. Oftast där man kan finna småsjöar och bäckar. Ceremonierna sker oftast i ljuset av lampor med brinnande olivolja.
 • Örter – Samla dina örter i månskenet för att öka deras magiska egenskaper. Plocka örter når månen är full och plantera när det är nymåne och fullmåne.
 • Tidvatten – Månens rörelse över natthimlen påverkar tidvattnets flod och ebb.
 • Sjön Nemi – Denna sjö i Italien är också känd som ”Dianas spegel” Fullmånens sken som reflekteras i vattnet kunde tydligt ses från Dianas tempel som en gång stod vid dess kant.
 • Natten – Förknippas med månen. Och häxor och trollkarlar som arbetar under dess månstrålar.
 • Metall – Silver.
 • Färg – silver, pärlemor och silverblå.
 • Kärleksmagi och önskemagi – Detta förknippas starkt med månen och anses öka besvärjelsernas kraft.

Det var lite av den mystiska symboliken. Andra nyckelord är spådom, det fördolda, det gudomligt mystiska, det kvinnliga och fruktsamma. Livets cykel – den unga, den mogna och den gamla.

Eftersom en månfas är lika lång som en menstruationscykel drog sig kvinnorna tillbaka i vissa traditioner vid fullmånen, till en ”månstuga” där de fokuserade på att öka sin intuition och kreativitet, de återvände inte hem förrän nymånen visade sig.

Läs mer på dessa sidor från Häxhem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar