Translate

2017/09/11

44 dagar av häxkonst, dag 11 - Häxverktyg: oljor

Åhh oljor älskar jag, och har använt och använder mycket. Både till matlagning, hudvård, aromaterapi och givetvis magi. En kärleksolja kan hällas i badvattnet, en olja för att dra till sig pengar kan användas till att gnida in ett ljus med, oljan kan smörjas på huden. Det finns som du ser många olika användningsområden.

Det är ju så enkelt att röra ihop sin egen blandning. Till matlagningen tar jag en tom flaska, lägger i örter; t.ex timjankvistar eller basilikablad, pepparkorn, vitlök eller chilifrukter och fyller på med olja. Jag brukar ge bort sådana flaskor i present ibland oxå. Det är både vackert och gott. Och nyttigt också.


Bruna eller koboltblå flaskor är bäst för att skydda oljorna från ljus och värme som orsakar oxidation (härskning). 

Så hör gör du din egna ”eteriska” olja
5 dl neutral olja som inte härsknar (t.ex. olivolja)
2 msk hackade örter av valfri sort.
 

Rör ner växtdelarna i oljan i en burk med tättslutande lock och låt stå i solen i en vecka. Sila av växtdelarna och rör i 2 msk nya hackade örter (av samma sort) i oljan och låt stå i en vecka i solsken. Upprepa i tre veckor, sila sedan av växtdelarna och häll oljan i en mörk flaska eller burk. Oljan kan sedan användas i badvatten eller till hudvård eller magi. Viktigt är dock att tänka på att oljan inte är lika koncentrerad och ”ren” som äkta eterisk olja. 

Du kan använda den till det mesta faktiskt. Jag brukar droppa lite på en bomullstuss som jag sedan dammsuger upp med dammsugaren, så luktar det gott när man städar då doften ”åker ut” genom ventilen på dammsugare. Sen är det ju ljuvligt med doftolja i aromalampor också...

Jag använder
olja ofta både till vardags och för magin, eftersom det stimulerar luktsinnet. Lavendelolja kan du ha till småsår och liknande. Lavendelolja är lugnande för huden och ditt sinne. Om du har svårt att sova kan du smörja lavendelolja på bröstkorgen. Oljan kan även lugna vid tarm- och magbesvär om du smörjer in magen med den. Du kan köpa torkade ekologiska lavendelblommor i din hälsokostbutik, eller helt enkelt färdig lavendelolja. Men jag tycker att det är kul att göra själv så här kommer receptet.

Lavendelolja:

Fyll en väl rengjord glasburk med torkad lavendel. Häll på olja, till exempel oliv- eller sesamolja men se till att inte hälla i mer än till hälften av burken då blommorna sväller när de kommer i kontakt med oljan. Ställ burken på ett galler i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på ca 50°. Nu ska du låta oljan stå och dra över till exempel en natt eller minst 6 timmar. Ta ut och sila oljan genom en duk. Låt gärna stå och droppa ur ordentligt så att allt kommer med. Häll upp på väl rengjord flaska eller burk. Smörj in huden med oljan eller använd till småsår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar