Translate

2017/10/06

44 dagar av häxkonst, dag 28 ☽✪☾ En bild av en häxas jag-vill-det-nu!Just nu vill jag ha ett bokpaket. Och vilka böcker det gäller ser ni här.

HÄXANS HUS: HANDBOK FÖR ETT GIFTFRITT LIV
Förr gick folk till häxan både för att få botemedel och när de ville ha gift för att ta livet av någon. Dagens häxa väljer bort gifterna och lyfter fram den urgamla kunskapen om naturens magiskt läkande förmåga. Den kunskapen går hand i hand med ökad insikt om kemikaliers skadliga inverkan, och har lett till en starkt växande rörelse: självständiga kvinnor som tillverkar sina egna salvor, skönhetsmedel, parfymer, kosttillskott och rengöringsmedel. Den moderna häxans dekokter är fria från gifter och osunda tillsatser som sätter hälsan på spel för människa, djur och miljö. Häxans hus handbok för ett giftfritt liv ger råd om vilka farliga ämnen som bör undvikas i hudvårdsprodukter, rengöringsmedel och mat. Ett kapitel handlar om vad gravida och barnfamiljer bör undvika för att ge barn en giftfri uppväxt. Boken ger inspirerande recept på egentillverkade produkter som kan användas istället, med ingredienser från svensk skog och trädgård. Recepten hämtar det bästa från gamla traditioner och det som naturen ger. Många av recepten är busenkla, andra lite mer komplicerade. På så sätt kan läsaren själv välja vilken nivå av gör-det-själv hon vill ligga på. Vägledande tips och recept kryddas med häpnadsväckande historiska fakta, häxkonster och anekdoter från det förflutna. Allt illustrerat med vackra foton och gamla bilder. OM FÖRFATTAREN Hella Nathorst-Böös har jobbat som journalist och stylist för populärpress i tjugofem år. Genom åren har hon skrivit mängder av artiklar om kropp & hälsa, personlig utveckling och om läkeväxter. 2016 kom hennes bok Häxans trädgård läkeväxter förr och nu. Hella brinner för kulturhistoria och kvinnohistoria och för att främja kroppslig och själslig hälsa. Dessa hjärtefrågor möts nu i hennes bok om hur du väljer ett giftfritt liv med hjälp av naturen.

HÄXANS TRÄDGÅRD: LÄKEVÄXTER FÖRR OCH NU
Häxans trädgård kombinerar trädgård, hälsa, kulturhistoria och andlighet. I handboksformat berättas kulturhistoria runt femtio av våra vanligaste läkeörter, hur de kan användas medicinskt, i matlagning och i hudvård idag. Tydliga foton hjälper läsaren att hitta rätt örter. Häxans trädgård tar även tillbaka en magisk dimension in i våra liv och trädgårdar genom örternas urgamla, viktiga roll i ritualer och som hjälp vid fokusering. Läsaren får handfasta tips på hur läkeörter hittas eller odlas, och hur de används. Häxans trädgård ger läsaren andra ögon att se på det som växer omkring oss. Boken beskriver massor av vanliga växter som har skonsam effekt på olika åkommor: vissa blommor vars skönhet vi annars njuter av, kan även användas i dekokter mot värk. Oansenliga ogräs visar sig vara utmärkt lindring vid insektsbett eller blir ett gott vitamintillskott i salladen. Läkeörternas fantastiska egenskaper har kloka gummor känt till i årtusenden, fast i långa tider har kunskapen hållits hemlig. När den på 1600-talet kallades svart magi, sades de kloka gummorna samarbeta med djävulen och brändes på bål. Läkeörtstraditionen hamnade i skamvrån men dess kunskap sögs så småningom upp av läkemedelsindustrin. Idag är många av örternas medicinska verkan vetenskapligt belagd och det är dags att ge häxorna upprättelse!

Boken är intressant för en mängd målgrupper: Odlare med villaträdgård. Odlare med sommarställe. Den som odlar på balkong. Den som vill lägga till en ny dimension till promenader i skog och mark. Den som är intresserad av historia, framförallt kvinnohistoria och medicinsk historia. Den som är intresserad av alternativmedicin. Den som är intresserad av magi .

INNEHÅLLSFÖRTECKNING ÖRTMAGI FÖRR OCH NU
Läkeörters roll i kvinnokraft, häxprocesser och modern hälsa

FEMTIO VANLIGA SVENSKA LÄKEÖRTER I BILD
Uppslagsdel med läkeörters kulturhistoria, verksamma substanser och medicinska användningsområde

FRÅN HÄXSALVA TILL NATURLIG SKÖNHET
Så använder du läkeörter i hudvård och i hemmet

SAMLA, TORKA OCH ANVÄND LÄKEÖRTER
Så använder du örternas läkande kraft medicinskt Infusioner, tinkturer, omslag, inhalering och bad. Behandlingsråd till olika åkommor

SKAPA DIN EGEN HÄXTRÄDGÅRD
Vilka läkeörter trivs var? Välj rätt växter till din örtagård och få dem att trivas i trädgården
VÄXTREGISTER
Sidhänvisning till de femtio läkeörterna. Svenska och latinska namn.

OM FÖRFATTAREN
Hella Nathorst-Böös har jobbat som frilansjournalist och stylist för populärpress i tjugofem år. Hon har genom åren skrivit mängder av artiklar om hälsa och personlig utveckling, och ett flertal artiklar om läkeörter. I sin trädgård har hon en örtagård med traditionella läkeörter. Hella brinner för kulturhistoria och kvinnohistoria och för att främja kroppslig och själslig hälsa. Alla dessa intressen möts i läkeörternas praktik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar