Translate

2015/03/20

OSTARA - Vårdagjämning


Idag firar vi den gamla hedniska sabbaten/högtiden OSTARA – vårdagsjämning. Detta är en tid då Moder Jord vaknar till liv igen. Tid av balans, dag och natt är lika långa över hela planeten. En sabbat som liknar den kristna påsken på flera sätt, många av symbolerna vid firandet är tagna från denna uråldriga över 5000 åriga gamla sed.

Ostara är en tid för jämställdhet mellan det feminina och maskulina i naturen. Solguden har nu verkligen återvänt från dödsriket. Guden är nu mycket ung och Gudinnan är den unga, sköna jungfrun, som leker med och lockar den unga Guden att uppvakta henne. Deras förening låter dock vänta på sej. Vid denna tid är det dags att så frön som representerar dina mål och drömmar så att de kan slå rot och gro för att kunna skördas längre fram.

Naturen börjar vakna till liv, och den unga Gudinnan rör sig genom skogarna i form av Jungfrun. Ordet ”jungfru” har i det här sammanhanget inte den betydelse av ”oskuld” som vi kanske är vana vid, utan betyder snarare ”ung och obunden kvinna”. Jungfrun är en gudinna som gör sina egna val, som vandrar fri och ännu inte har gett några löften. Guden är ännu en mycket ung man, långt ifrån mogen, som följer henne genom det vaknande landskapet utan att riktigt nå fram. Jungfrun lockar och leker med honom, men det är ännu inte tid för dem att förenas. Man kan se Vårdagjämningen som den punkt då Guden slutgiltigt återvänder från underjorden och dödsriket.

Det här är en tid för jämvikt, och högtidsritualen kan inriktas just på jämvikten mellan ljus och mörker eller på ljuset som precis är på väg att vinna över mörkret. Man kan fira gudens återkomst då Gudinnan välkomnar honom åter till världen, resa energi för att hjälpa till att väcka jorden, eller gestalta att Gudinnan nu befinner sig i sin Jungfruskepnad. Denna ritual handlar mycket om just växande ljus och knoppande växtlighet.


Högtiden kallas även Ostara, ett namn som tros komma från den germanska gudinnan Ostara/Eostre, som möjligen också gett upphov till det engelska namnet för Påsken, ”Easter”. Både denna gudinna och högtiden som den firades bland germanerna omnämndes av den anglosaxiske munken Beda på 700-talet, men eftersom han är den enda källan är både namnet och gudinnans existens omtvistade.

I den keltiska traditionen handlar högtiden om fertilitet och hopp inför det som komma skall. Faktum är att de flesta symboler och färger som vi använder oss av under påsken har äldre traditioner bakom sig. Äggen, fjädrarna, blommorna, påskriset är egentligen inte kristna i sitt ursprung utan kommer från äldre folkliga traditioner.

Hur gör man då, om man vill fira den gamla traditionen på vårdagjämningen, men även vill fira påsken när den inträffar i ”almanackan”? Gör som jag, fira 2 gånger! Det är aldrig fel med fest och glädje i huset.

Ägget är en mäktig symbol för fruktbarhet, återfödelse och uppståndelse. Man kan börja hålla ritualer utomhus igen och börja odla till sin magiska trädgård. Fruktbarhetsgudinnan den germanska Eostra firas. Hon är återfödelsens och ungdomens gudinna.

Det finns många myter och legender som är sammankopplade med vårdagjämningen. Bland annat berättelsen om Persefone som blir kidnappad av Hades och förd ner till underjorden. Hennes mor Demeter som är en jordgudinna sörjer sin dotter så mycket att all växtlighet dör och det blir vinter. För att göra en lång historia kort kan jag berätta att Persefone till sist blir fri och får komma tillbaka upp ovan jord, till sin moders och alla andras stora förtjusning. Och hon gör det just på vårdagjämningen. Demeter bli fylld med kärlek och glädje och växtligheten kan åter stå i blom. Men bara för ett halvår. Vid höstdagjämningen måste Persefone lämna ovan jord igen för att förenas med sin make i underjorden, vilket leder till höst och vinter. Den här historien gör att Ostara även är en högtid för mammor och döttrar, och det starka band som finns dem emellan.

  • Färger kopplade till Ostara: Gult, grönt, lila, vit
  • Blommor kopplade till Ostara: Alla vårblommor som tulpaner, lökar och påskliljor
  • Växter och mat: Allt som har med sådd att göra så som frön och nötter, kärnor och frukt. Och självklart ägg!
  • Magiska saker att göra: Dekorera hemmet med ägg, påskfjädrar och vårtecken. Fyll hemmet med vårblommor. Plantera frön.
  • Äggmålning med en intention - Det här året när du målar dina ägg, gör det med ett syfte och en intention. Dekorera ditt ägg med symboler för det som du vill uppnå. Vill du få in mer kärlek i ditt liv, måla ägg med hjärtan på. Vill du lära dig mer saker måla en symbol för kunskap och så vidare.
  • Ägg-oraklet - Det här är en lek för hela familjen och alla gästerna. Måla ägg som betyder olika saker. Ett rikedomsägg, ett kärleksägg, ett babyägg, ett husägg, ett bilägg, ett turägg, ett drömreseägg osv. Lägg sedan de målade (och torkade) äggen i en stor skål. Alla gäster får sedan blunda och ta vart sitt ägg. Det ägg man har fått berättar om det kommande året!Ostaraceremoni enligt Zorna - Bra för en ny början.
Du behöver 1 gult ljus och en växt (planta)

1. Tänd det gula ljuset och hälsa elementet luft genom att säga:
Var hälsad Fader Luft, som är förknippad med våren, dofterna och östanvinden. Jag kallar dig till mig.

2. Ställ växten på altaret och se intensivt på den samtidigt som du säger:
Mäktiga skapelse; Du är nu fri från vinterns kalla fängelse.
Grönskan är här, då blommornas doft virvlar i vinden.
Det här är bara början. Livet förnyar sig själv genom din kraft
o himmelske far. Skapelsen sträcker på sig och träder fram
med ett löfte om sommar.

3. Rör vid plantan och känn dess energier, och genom den all natur. Gör en inre resa genom visualisering av bladen och stjälken, från ditt inre centrum via armen och handen, och in i plantan. Utforska dess inre natur och känn den mirakulösa processen som arbetar inuti plantan, och med fortsatt kontakt säger du:
Jag vandrar på jorden i vänskap, inte i dominans.
Himmelens och jordens skapare, väck mig inombords
genom denna växt, så att jag kan känna värme för allt levande.
Låt mig vörda jorden och alla dess skatter; Låt mig aldrig glömma.
Meditera över årstidernas skiftande och förändringar; känn energierna som väcks omkring dig i jorden.

4. Innan du släcker ljuset säger du: Jag tackar dig Fader Luft för din närvaro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar